Leta i den här bloggen

söndag 30 juni 2019

Två alternativ är ett för mycket

Det finns de som tror att centralbankerna med FED i spetsen kommer att rädda penningsystemet åter en gång. Genom att med digitala pengar sänka räntorna långt in i negativt territorium och massivt pengatryckande skulle detta rädda världens finansiella system åter en gång. De har så många verktyg inom centralbankerna.

Sedan finns det de som tror att centralbankerna kommer att låta mattematiken ha sin gång. Exponentiell tillväxt fortsätter inte för evigt. De kommer att låta bostadsbubblan, obligationsbubblan, aktiebubblan, bilköparbubblan, studentlånebubblan och alla eventuell övriga bubblor brista. Slut på skuldtagare helt enkelt. Det blir som att spola en överfull toalett. All skit åker ut och toastolen fylls med rent friskt vatten.

Jag tycker det lutar åt det senare alternativet, men fan vet? Vi säger att det blir det senare. Konkurserna världen över slår alla rekord. Banker, stater, låntagare, företag går i konkurs. Självmordsstatistiken går i taket, fattigdom, svält, energibrist, kaos inträffar. Världen över, utom i Ryssland och eventuellt i några länder till. Recension inträffar. Arbetslösheten går i taket och staterna försöker införa räddningsaktioner genom matutdelning. Elen måste hållas igång annars fryser vi till döds nästkommande vinter.

Efter hand repar sig världen återigen så sakta, kanske. Men då kommer det stora problemet uttaget av energi från vår viktigaste energikälla, oljan, kommer inte att räcka till för en ny uppbyggnad. Skifferoljan, som räddat industrisamhällets kollaps de senaste tio åren har tagits över av den amerikanska staten, men hur är det staten ska sköta något? Produktionen sjunker till en bråkdel av forna volymer. Oljepriset, mätt i gulduppbackade Special Drawing Rights, eller Ryska guldbackade Rubel skjuter i höjden till nivåer som ingen har råd med i denna ände av världen. Samhället går åter in i stagnation och fullständig upplösning.

I detta läge kommer allt ägande att slås ut. Staterna kollapsar och medborgarna måste vända sig till varandra. Ett nytt samhälle växer fram baserat på små grupper som bildat byar lika förr i tiden. Ute är ekonomernas, bankernas, spekulanternas, investerarnas och politikernas tid. Inne är eget arbete till gagn för sin egen och sina närståendes överlevnad. Dagens pengar är bara till för förtryck och för att statens ägare och kontrollanter ska kunna stjäla det ekonomiska värdet av sina medborgarnas liv. Pengar är nu till för affärer med ovänner, i affärer med vänner behövs inga pengar.

Det andra alternativet leder till krig, så det tar vi inte ens upp.

Inga kommentarer: