Leta i den här bloggen

måndag 25 mars 2019

IEA och peakoil

Jag vill tipsa om ASPO,s inlägg häromdagen:

http://www.asposverige.se/2019/03/iea-2018-world-energy-outlook-peak-oil-ar-har/

I en mer utförlig artikel här:

http://energyskeptic.com/2019/iea-2018-world-energy-outlook-peak-oil-is-here-oil-crunch-by-2023/

Peakoil har slutligen konfirmerats av IEA (International Energy Agency)! I ett sammandrag står det att med nuvarande investeringstakt kan eller kommer inte den nuvarande oljeproduktionen att kunna upprätthållas. Oljeproduktionen kommer att sjunka med mellan 4 och 8 procent år fram till 2025, då oljeutvinningen kommer att ha minskat från nuvarande 90 till mellan 45 - 70 miljoner fat per dag, beroende på investeringstakten i nya oljefält och underhållet av de nuvarande. Vilka är då de som kan få tillgång till oljan? Att USA,s och Europas politiska elit börjar bli desperata syns väl snart överallt. Våld eller hot om våld mot de flesta oljeförande länderna över snart sagt hela planeten.

Nya fyndigheter som kan komma i bruk då? Financial Times skriver här:

https://www.ft.com/content/441d0184-f13f-11e6-8758-6876151821a6

Inte mycket att hänga i granen precis :(

Hur det går då med vårt självklara samhälle, kan man undra? Sammanfattningsvis kan man säga att det blir omöjligt att skapa betalningsmedel genom att ställa ut krediter, vilket innebär industrisamhällets död. Utan krediter till nya investeringar i teknik kan inga banker finnas. Framtidens olika bytesmedel kommer således att bli lokala och varubaserade. Endast guld och silver kan nå en internationell spridning. Har västvärldens stater samlat på sig något guld då? Eller har allt gått till Ryssland och Kina? Jag hatar gissningar, bättre att säga att jag inte vet.

I och med detta kan vi släppa alla diskussioner om framtidens pengar och möjligheterna till en rättvis lokal värld har öppnat sig. Industri-, konsumtion-, samhället överlevde i cirka 400 år. Det dog på grund av brist på billig energi. Statens och maktens företrädare kommer dock inte att ge upp sin nuvarande makt frivilligt. Krig om den sista oljan kan mycket väl ske och har kanske redan börjat. Omställningen blir hur som djävulsk och tiden fram till fullständigt kaos är bara 6 år. Endast de som inser detta har en chans att överleva.

Inga kommentarer: