Leta i den här bloggen

torsdag 17 maj 2018

Positiva Pengar


Lars Alaeus håller här ett bra föredrag från 2016 om ett penningsystem med skuldfritt skapade pengar:


Tja, vad sägs? Det Lars säger är sanningar om det orimliga system vi lever i. Men det som möjliggör  att vi överhuvudtaget har en ekonomi är de fossila bränslena och i första hand då oljan, vilket han inte nämner. Oljan innehåller en energimängd på 10000 kWh per kubikmeter, alltså 1000 liter. 1 liter olja ger då 10 kWh. Priset för en liter olja utan skatter är i skrivande 4,04 Sek. Detta ger ett kWh pris på 0,404 Sek.

En hårt arbetande människa förbrukar cirka 7500 kcal eller 360 Watt per dygn, enligt de tabeller jag läst. Vilket i sin tur då innebär att en liter olja skulle räcka till för att hålla igång en person i 28 dygn för 4,04 Sek och så tycker vi ändå att oljan är dyr! Inga vindkraftverk eller solpaneler kommer ens i närheten av att leverera energi till detta pris! De så kallade förnyelsebara bränslena är således bara komplement till till de fossila. Tänkte bara repetera lite så ni därute nyktrar till i dessa tid av valfläsk.

Enligt mig hjälper det inte med några nya penningsystem. Det är för sent. Vi har passerat många "peakar" och den viktigaste var "peakoil" 2005. Det är sant att hjärtat i staten är pengarna. Men det som gör pengarna möjliga är energin och dess billigare vårt samhälle kan få tag i energin dess mer valfläsk kan politikerna utlova. Men när nu oljan och dess framfantiserade ersättning blir allt dyrare kan allt mindre valfläsk lär uppfyllas, trots politiska önskedrömmar.Inga kommentarer: