Leta i den här bloggen

tisdag 26 december 2017

Resursbristen börjar

Det har kommit ny statistik om 2017,s oljefyndigheter. För att nu nämna några så skriver RT såhär:

https://www.rt.com/business/414074-oil-discoveries-lowest-decades/

och Aspo USA här: http://www.resilience.org/stories/2017-12-26/peak-oil-review-dec-26-2017/

För att sammanfatta det som står, så är nivån på nya fyndigheter på sin lägsta nivå någonsin. Att detta är ett allvarligt hot mot vårt industrisamhälle behöver väl inte ens nämnas. Men att det i första hand är ett hot mot de överskuldsatta oljebolagen kanske inte alla inser. För att förklara lite så är ett oljebolag som inte kan redovisa framtida reserver i paritet med de senast redovisade produktionssiffrorna inte värt många sillar. Det blir kanske återigen stigande oljepriser som utlöser den sedan länge väntade finanskraschen?

Det verkar som om vi nu nått peakoil för alla oljeslag, BÅDE vad gäller den billiga och den dyrare oljan. Tjärsanden, djuphavsoljan och skifferoljan kostar mer i utvinningskostnader än vad medelkonsumenten har råd med och den lättflytande "light crude" har passerat utvinningsmaximum.

Det är bara att konstatera att de ekonomiska teorierna hädanefter står sig slätt i förhållande till verkligheten. Kapitalismen och den dithän kopplade ekonomiska tillväxten har nått vägs ände. Nu kommer den svåra biten. Politikerna och den ekonomiska eliten ska inse faktum och ställa om vårt samhälle till det enda som nu kan rädda mänskligheten, ett närsamhälle där inga pengar behövs. Man behöver nämligen inga pengar mellan vänner, pengar behövs bara vid handel med dem man inte känner eller litar på. Men de som tror på att någon frivilligt kommer att ställa om samhället är nog lika många som de som tror på tomten. Det ser med andra ord mörkt ut, som han sjunger i sin sista platta Leonard Cohen:

https://www.youtube.com/watch?v=v0nmHymgM7Y

Inga kommentarer: