Leta i den här bloggen

fredag 6 oktober 2017

Domedagsprofet, ej värd att ohörsamma

Om man är en domedagsprofet, likt mig, och säger att vårt samhälle står inför stora problem så är det inte lätt att blir hörsammad. Det är nämligen så att om man inte kan presentera en lösning på det man förutspår, så vill ingen lyssna. Detta är ett universellt mänskligt handikapp. Det är mycket trevligare att lyssna på någon idiot till politiker eller ekonom som fantiserar om förnyelsebara bränslen, hur sinnessjuka deras påståenden än är. Det är mycket lättare att avfärda domedagsprognoserna och acceptera fantasierna som sanningar.

När riksdagspartierna nu är överens om att (med Annie Lööf och Ibrahim Baylan i spetsen), energiproblemen inte ska diskuteras inför nästa val eftersom de redan är lösta, så är detta vad väljarna vill höra, hur orealistiskt det än är. När energiminister Baylan säger att Sverige har kunnandet inför framtiden så står man frågande varför man inget fått höra om denna energirevolution. Men det förstås, det är ju större chans att slippa svara på tänkbara obekväma frågor inom energiområdet om alla partier är överens om att detta är en ickefråga.

Kjell Aleklett tar upp SvD:s "Energy Summit" som ett inlägg på sin blogg, men avstår tyvärr från vidare kommentarer om Baylans påstådda energilösningar trots att han professor i fysik är. Trolig orsak är väl just på grund av den orimliga idioti Baylan verkar besitta:

https://aleklett.wordpress.com/2017/09/22/5464/

Men det är inte lätt att säga det samhällsmedborgarna inte vill höra utan att ha en lösning. Alla vill höra att ”Buisness as Usual” ska fortsätta i evig tid. Inte minst våra så kallade ledare. Uppmaningen är att"Spara nu till din pension som en god samhällsmedborgare", eller "Fortsätt jobba några år till så ska du få mer". 

Det är helt enkelt vår förbannade mänskliga rättighet att ha tillgång till eviga, billiga energiflöden, hur orimligt det än kan låta för tänkande människor. Det är mycket lättare att avfärda domedagsprofeterna som någon slags muppar som inte på något vis är värda att lyssna på. Det ska helt enkelt komma en nya teknik som löser upp knuten, termodynamikens lagar till trots, enligt våra valbara ledare.

Därför kommer det inte att komma något nytt energisnålt närsamhälle. Det kommer inte hellre att komma några lokala valutor, så länge vi tillåter våra talföra framstå såsom gudar. De har inga lösningar, utan bara tomt prat när man synar deras bluff. 

Det kommer därför inte att skapas några utbildningsprogram till den teknik vars råvaru-, och energikonsumtion är lika med den som baserar sig på det årliga energiinflödet från solen. Den dystra sanningen är istället att antagligen kollapsar vår kapitalistiska, oljedrivna, civilisation långt före de sista oljedropparna har pumpats upp och väldigt långt för de förnyelsebara bränslena ens utgör fem procent av dagens energibehov, den redan till max utbyggda vattenkraften oräknad.

Inga kommentarer: