Leta i den här bloggen

lördag 8 juli 2017

Energi och skuldsättning

Jag följer sedan länge Gail Tverbergs arbeten mycket noga. Hon är en av få som har koll på både den redan rådande energiproblematiken och penningsystemets krav på mer energi. För så är det ju, ställda krediter ska betalas tillbaka med ränta. Så de större bankerna har av staten fått oktroj att ställa ut de krediter vi i dagligt tal kallar pengar vilka inte är annat än räntebärande skulder. Nu är det så att sedan jag var liten och fortfarande rätt så oskyldig, har våra, alltså vi medborgares, skulder i stort sett tiofaldigats:

http://www.money-zine.com/financial-planning/debt-consolidation/consumer-debt-statistics/

Detta tycker de flesta av oss är helt normalt och vi känner oss rika när villan ökar i värde, alltså tänkt skuldsättningsgrad för någon tänkbar köpare eller rättare sagt skuldtagare. Men nu kommer vi till kruxet. När man ställer ut räntebärande krediter så ska de fyllas med något, vilket då är någons arbete. Men för att kunna utföra ett arbete måste man ha tillgång till energi. I dagens värld utgörs denna energi till över åttiofem procent av de fossila bränslena, oavsett vad Annie Lööv säger.

Nu är det så att energikonsumtionen inte ökar lika mycket som krediterna:


Den har bara trefaldigats. Detta innebär att vi de senaste fyrtio åren ställt ut långt mer krediter, alltså pengar än vad vi någonsin kan betala tillbaka. Om vi skulle kunnat ha fortsatt tillväxt, alltså ökad skuldsättning hade vår energikonsumtion långt större än vad den är idag. Oljekonsumtionen ligger sedan år tjugohundrafem fortfarande på runt nittio miljoner fat om dagen, skulle världsekonomin haft en problemfri tillväxt skulle den behövt cirka etthundratjugo miljoner fat per dag.

Etthundratjugo miljoner fat olja i rätt händer kan producera en satans massa skit att fylla våra soptippar med. För så är det ju, allt detta samhället producerar hamnar på soptippen och desto fortare detta sker desto bättre för vår så kallade ekonomi. Ekonomi betyder väl sparsamhet, att hushålla med knappa resurser. Men enligt våra ledare betyder ekonomi att handeln mellan länder och folk ska öka tills allt förbrukats i en exponentiellt ökande dödsspiral mot vår egen förintelse.

Inga kommentarer: