Leta i den här bloggen

söndag 5 mars 2017

Pengar är enbart ett anspråk på energi

Enligt Professor Charles A S Hall, är pengar inget annat än anspråk på energi, vilket fler än jag borde inse. Jag givetvis läste jag hans bok, "Energy and the Wealth of Nations", för flera år sedan. Men det är inte så ofta man höra nya föredrag av honom, så ta er tid att lyssna på ett nytt som jag hittade på Ugo Bardis blogg:

https://www.youtube.com/watch?v=teDqDyvnTxc

De flesta människor vill över huvud tagit inte höra talas om att det finns gränser för vår verksamhet här på jorden. Jag tycker det är bättre att försöka anpassa sig till det som komma skall, istället för att köra huvudet i sanden. Det är bättre att ta tjuren i hornen och försöka lära sig en del av de kunskaper våra förfäder kunde utantill.

Jag tror inte att de som styr detta samhälle kommer att förändra något förrän skiten träffat fläkten. De vill inte anpassa sig till den energifattigare värld som peakoil kommer att innebära. De litar på att någon ny, hittills okänd, teknik ska komma och rädda det de anser sig vara en del av.

4 kommentarer:

Berra sa...

Hej. Jag håller på och experimenterar med olika sätt att spara glöd från vedspisen. Från kvällsbrasan till morgonbrasan. På det viset slippa använda tändstål eller stickor som kommer bli bristvara i framtiden. Jag lägger glöd med aska runt i en gjutjärnskastrull. Ibland lyckas det men inte jämt. Har du någon idé om hur det ska gå till?

Mvh Berra

Farfar sa...

Det borde funka i en gryta, tycker jag. Du får spara ihop mer glöder och täcka dem med aska. Har du provat med fnöske? Jag har inte provat själv men jag har läst om att de gjorde så förr. De la glöder tillsammans med fnöske i en tät burk och kunde då ta med sig elden.

I den pannan vi har (liknar ett krematorium)finns det nästan alltid glöder kvar till dagen efter. Skulle tro att det beror på att det är dåligt drag och mycket aska längst in.

Jag ska ställa en motfråga. Jag kollade på lite filmer om näverkanoter för lite sen. Det vore roligt att bygga en, om man kan få tag i näver vill säga. Rakvuxna björkar i större dimensioner tillhör ju inte vardagen i denna skogsbrukets tid. Jag funderar på om det går att använda boknäver i stället? Bokar är ju slätare och bokar har rakare stammar, plus att de blir mycket grövre.

Berra sa...

Skulle tro att boknäver funkar lika bra. Här finns det inget bok i skogen. För långt norrut tror jag. Sedan vet inte jag om boknäver släpper lika lätt som björk. Du får pröva och skära lite runt midsommar. Tänker du limma näversjoken med fisklimm? Bonderöven gjorde en rund kanot i ett avsnitt minns jag. Fast han kanske klädde den med skinn. Snart dags att sätta ut gäddryssjan. Ska bli skoj :)

Tjing

Farfar sa...

Fisklim tål inte vatten, så det vore inte så lyckat:) Däremot tål simblåselim vatten. Men vem har detta lim i sådana mängder? Jag bruka spara simblåsan i frysen när jag rensar fisk. Men nä, det får bli grankåda och ister, samma som indianerna använde.