Leta i den här bloggen

fredag 8 april 2016

Olja fortsättning

Med tanke på det jag skrev här om dagen om vårt samhälles livselixir, oljan, så följer här en liten fortsättning....

Det är enkelt att konstatera att den energitäta lättlagrade, lättransporterade, oljan har frigjort oss från åkrarnas hårda slit, så att vi har fått tid över till att åtnjuta det vår ledare kallar välfärd. Vi har kunna ägna oss åt att utföra så kallade tjänster och bygga ut vår byråkrati på grund av de slavar som oljas energi tillhandahåller, utan att de flesta av oss ens ägnar detta den minsta tanke.

Det finns mycket vi i dagens värld tar för självklart. Vi får dagligen höra löftspolitikerna svamla om vårt framtida fossilfria samhälle där våra bilar drivs med el eller något E-cat liknande föremål. Men politikerna pratar alltid populistiskt utan att ha en aning om vad som skulle kunna ersätta oljan, men det är politikernas jobb. Men visst den fossilfria framtiden kommer en dag närmare för dag som går, men inte på det vis de flesta föreställer sig.

Men om vi nu skulle få några tusen elbilar att trafikera vägarna, vad driver då ekonomins stöttepelare, lastbilar, bussar, tåg, flyg? Någon som har sett ett eldrivet flygplan kanske? Eller lastbil för den delen, om man inte räknar städernas trådbussar såsom lösningen på världens stundande transportproblem? Jag undrar just hur mycket lastyta ett lastbilsflak skulle ha över till nyttolast om den vore eldriven med hjälp av batterier? Eller ska vi dra elförande trådar över varje väg i hela världen. Skulle inte förvåna mig om någon halvgalen självutsedd ledare kommer med ett dylikt förslag:)

Vi kanske skulle återgå till hästar? Ja hur många hästar av rasen nordsvensk finns det kvar i Sverige? Svaret är cirka 6-7000 men det föddes bara 200 föl 2014. Så lycka till med de traktorersättningarna. Oxar skulle vara enklare, men vem kan sköta en oxe, eller än mindre plöja med en? Det är som Elin Wägner skrev i sin bok Väckarklocka: ” Vi har valt fel väg”Trots att vi borde veta bättre är vårt samhälle uppbyggt på bankkrediter med visionen om tillgång till evigt billig och outsinlig energi.

Men visst finns det lösningar och substitut till dagens samhälle. Om det finns människor på denna planeten om hundra år, så kommer de att leva i små lokala självförsörjande samhällen. Detta samhällssystem går bra att träna på redan idag, det är bara att börja leva som Amish-folket gör.

PS. Jag har lagt till en, idag tyvärr nedlagd, blogg i listan som är något alldeles extra vad gäller saklig upplysning vad gäller energi och då särskilt olja:

http://efteroljan.blogspot.se/

Läs den, helst från början.

5 kommentarer:

Farfar sa...

Givetvis har jag lagt till Daniels akademiska blogg här i kanten:)

Berra sa...

Det ska visst finnas amish-folk i Skövde har jag hört nått om. Vet du om det är sant? Jag måste erkänna att jag beundrar deras sätt att leva :) filmen där dom bygger en lada på 10 timmar är rätt cool.

Farfar sa...

Det som håller ihop Amish är ju deras mycket hårda regler kring sin religion. Själv har jag svårt att tro något, med tanke på hur världen ser ut. Men för länge sedan var det ju ren självbevarelsedrift att mindre byar och samhällen höll ihop och hjälptes åt med allt. Den tiden kommer tillbaka så snart oljeutvinningen märkbart minskar.

Nuförtiden ska vi alla istället för att samarbeta avundsjukt stå bakom gardinerna och beundra grannarnas senaste skuldsättningar:)

En googling säger att det ska finnas Amish i Sverige, men det är ju inte så enkelt att få bekräftat. De använder ju inte datorer eller hemsidor precis.

Du får åka dit och kolla:)

Berra sa...

Ibland blir jag så jävla trött på alla maskiner som ska vara till allt hela tiden. Nu har grannen börjat med sin ved. 3 traktorer går det åt då. En med huggarvagn och grip med ved på. En som driver vedmaskinen och så en traktorgrävare som håller i vedsäcken :) det tar längre tid för honom att ställa iordning alla maskiner än det tar att kapa och hugga veden med bågsåg och yxa. Fan det har gått för långt med latheten, farfar.

Farfar sa...

Det låter som om det hade varit billigare att elda oljan i huset i stället för låta traktorerna tugga i sig den:) Själv hittade jag en handvevad kvarn för en tid sedan. Man kan riva potatis, nötter, mandlar, ost ja allt i den. Den har utbytbara knivar och kostade 15 välinvesterade riksbankskronor på loppis.