Leta i den här bloggen

söndag 7 februari 2016

Svenska bloggar

Jag fick en kommentar om var att söka info om felet på vår ekonomi. Tyvärr finns det inte många bloggare som skriver på ett trovärdigt sätt och på svenska om grundfelet i vår sinnessjuka ekonomi. Inte vad jag har hittat i alla fall.

Parasitstopp givetvis: https://parasitstopp.wordpress.com/

Den mycket läsvärda bloggen, Peak Energi, säger att han lagt av med bloggandet. Vi får väl hoppas på en återkomst. I annat fall kan man ju läsa historiska inlägg:

https://peakenergi.wordpress.com/

Ekonomisk reform är en annan. Väl genomgången kritik av vår ekonomi:

http://www.ekonomiskreform.se/

Även Ekonomihandboken, kan vara till en viss hjälp, även om det saknas vissa delar:

http://ekonomihandboken.se/

En av de bloggar jag följde, men som nu också tyvärr dragit ned på skrivandet är den av Daniel Pargman skrivna Livet efter oljan. En mycket läsvärd blogg som handlar mer om det vår ekonomi baserar sig på, nämligen planetens råvaror och då framför allt oljan:

http://efteroljan.blogspot.se/


I övrigt gäller att söka själv.

6 kommentarer:

Anonym sa...

https://carlnorberg.wordpress.com/

Anonym sa...

Tack för tipsen! Antar att det var mig du syftade på....

mvh Babba

Farfar sa...

Carl Norberg är med nu och Helena Palena.

Farfar sa...

Jag måste lägga till att Carl Norberg skriver mindre i gåtor numera än vad han gjorde för något år sedan, vilket tacksamt noterats.

pargman sa...

Livet efter oljan ligger nere eftersom det tog så mycket tid och eftersom jag numera har möjlighet att ägna mig åt liknande frågor inom ramen för mitt jobb. ibland kommer det faktist ut forskningspapper som kan ses som "förlängda Livet efter oljan-bloggposter. Se t.ex.

Pargman, D. (2015). On the limits of limits. First Monday, 20(8).

Eriksson, E., & Pargman, D. (2014, August). ICT4S Reaching Out: Making sustainability relevant in higher education. In ICT4S.

Pargman, D., & Raghavan, B. (2014, October). Rethinking sustainability in computing: From buzzword to non-negotiable limits. In Proceedings of the 8th Nordic Conference on Human-Computer Interaction: Fun, Fast, Foundational (pp. 638-647). ACM.

Den sista kan vara svårare att få tag på. Leta även gärna upp:
Pargman, D., & Raghavan, B. (2015). Introduction to LIMITS'15: First workshop on computing within limits. First Monday, 20(8).

Där finns det flera intressanta texter, jag kan t.ex. varmt rekommendera Knowles & Erikssons text.

Farfar sa...

Det är synd att din blogg ligger nere, men jag förstår dig fullt ut med det jobb du lade ned på den. Jag skulle aldrig orka med att hålla en blogg igång på den nivå du gjorde. Själv hinner jag bara belysa lite av de orimligheter och lögner jag träffar på när jag följer den pågående samhällskollapsen.

Jag ska försöka hitta de texter du rekommenderar och lägga ut dem här:) Jag har lyssnat och läst mycket av Bartlett, Daly, Hall, Meadows, Odum, Staffan Delin, Björn Forsberg, Gösta Ehrensvärd och försöker sprida deras skrifter och insikter.

Tack för kommentaren och mycket trevligt att du hörde av dig:)