Leta i den här bloggen

lördag 9 januari 2016

Olja för Rubel

Vi i Sverige importerar ungefär hälften av vår olja från Ryssland. Denna olja betalar vi idag för med dollar. Nästan all olja här på klotet handlas i dollar. Det bestämdes genom ett avtal mellan OPEC och USA 1972, där USA lovade att militärt försvara Saudiarabien i gengäld. Detta avtal är den viktigaste hörnstenen i USA,s dominans över världen. Alla länder måste ha tag i olja för att driva sina ekonomier och det enda USA i stort sett behöver göra är att tillhandahålla dollar, vilket USA kan göra till nästan ingen kostnad.

http://sputniknews.com/business/20160109/1032879749/dedollarization-russian-own-oil-benchmark-futures-priced-in-rubles.html

Detta förhållande är emellertid något inte bara Brics-länderna tröttnat på, utan något i stort sett alla något så när utvecklade länder gjort. Nu kommer hur som Ryssland, världens i dagsläget största oljeproducent, inom en snar framtid att gå över till att sälja sin olja i Rubel. Efter vad jag läst mig till mellan raderna är det även på gång att koppla både Rubel och den Kinesiska Jangen till guld.
Om nu Ryssland byter till Rubel väcks några stora frågor för Sveriges del:
  1. Hur får vi i Sverige tag i Rubel om vi nu gör oss till ovänner med Ryssland genom att gå med i NATO?
  2. Vårt guld har vi tydligen leasat ut så det lär väl redan ligga i Kinas centralbanks lager genom USA,s försorg, så det kan vi glömma.
I det långa loppet spelar det emellertid ingen roll. Ryssland har förut sagt att de snart kommer att dra ned på sin oljeexport och behålla den för egen del. Colin Champbell, ASPO,s grundare och en av världens främsta oljegeologer, har också gjort klart vad gäller Rysslands oljetillgångar.

Colin Champbell intervjuas här på YouTube i en serie besående av 12 delar. Börjar här:

https://www.youtube.com/watch?v=sNsWWhdHflg

Inga kommentarer: