Leta i den här bloggen

onsdag 6 januari 2016

Kanoten

Jag har både en kanot och en roddbåt. Kanoten är trevlig att paddla runt med om inte vädret är alltför blåsigt. Roddbåten har jag bara till mitt fiske. Att fiska, transportera redskap, mjärdar, nät och dylikt i kanoten är inte lätt. För att nu inte tala om att vittja nät från den. Jag har försökt en gång, men aldrig mer. Tur att det var grunt i den viken där jag mestadels huserar, men kallt i vattnet var det hur som.

Emellertid har jag länge funderat på att stabilisera kanoten genom att sätta fast en ponton vid dess ena sida. Sagt och gjort. Jag gjorde en ponton av ett plaströr, cirka 150 millimeter i diameter och en längd på 3 meter. Smälte ihop dess ändar med gasolbrännaren och plattade till dem. Sedan gjorde jag fästen som möjliggjorde dess höjning och sänkning och fästen på kanoten som möjliggjorde att kunna skjuta pontonen in och ut. Tanken är att då kan man ska kunna lasta i hålrummet mellan kanoten och pontonen som är täckt med ett kraftig nät som tål en last av både redskap och fisk och samtidigt få till en mycket stabil farkost som man kan stå i. Ja, fisken väger väl inte så mycket för det mesta, jag får väl inte skryta för mycket.

Man måste ju se framåt, så här efter nyår. Vi går ju mot ljusare tider om man nu kan blunda för de ekonomiska utsikterna, vilket inte är så lätt. Denna skapelse till båt ska hur som bli spännande att prova så snart isarna gått upp och vädret så tillåter. Isgäddan är redan full av rom och leker så snart isarna spricker. De större smakar visserligen skit efter leken, men de under kilot är fortfarande fullt ätliga. Vet ni att man kan koka ihop världens starkaste trälim av simblåsor från fisk. Vattenbeständigt är det också.

Inga kommentarer: