Leta i den här bloggen

tisdag 19 maj 2015

Olja och självförsörjning

Orimligheterna om våra pengar sprider sig nu med en rasande fart. Bloggar som handlar om penningsystemet går nu tretton på dussinet. Till och med teve börjar sprida lite insikt. Dokument utifrån kommer med en del 2 som ska handla om skulderna i samhället. Vanligt folk börjar så smått vakna och en del inser faktiskt att den så kallade ekonomiska återhämtningen aldrig kommer att komma. Politiker världen över pratar dock återigen tillväxt som om kraschen 2008 aldrig hade hänt. Det är bara Grekland som oroar lite, men inte i vårt land förstås och någon bostadsbubbla existerar inte heller, givetvis.

Ekonomerna verkar ha delat in sig i två läger. Det allt fler som som varnar för en kommande krasch och allt fler som förnekar att samma krasch kan hända. Men det är inte många ekonomer som kopplar ihop att det är planetens resurser som möjliggör ekonomin och inte tvärt om. Inte heller att det är räntan på alla skulder som kommer att driva vårt samhälle över det snabbt annalkande stupet.

Lika illa är det med insikten om att det är oljan som möjliggjort dagens samhälle. Jag tänkte på Schlaug,s inlägg här om dagen, om all på vartannat följande tillväxt är exponentiell. Om vi hade kunnat öka uttaget av olja till de 120 miljoner fat om dagen vi behövt i dag, för att tillväxtens krav, så hade vi inte haft dagens kris. Men att koppla ihop olja med tillväxt är att begära för mycket av vare sig en ekonom eller en politiker.

Oljan handlas precis som vilken annan råvara som helst och att något utvinningsmaximum skulle ha passerats är bara sagor, givetvis. Skulle det sen bli brist på olja så kan vi alltid göra olja av något annat, eftersom vi då är så rika konstaterade det största oraklet bland vårt lands största genier, Marian Radetzky, i ett av teves otaliga debattprogram. Ni vet de där programmen som aldrig kommer fram till något slutgiltigt svar, men gärna debatterar alla frågor.

Vi blir matade med den en orimligheten efter den andra om framtidens elbilar, vindkraft, rapsolja, skifferolja, tjärsand. Att någon av våra ledare skulle våga framträda och peka på tillväxt-elefanten mitt i rummet kan vi bara drömma om. De kommer att driva vår så kallade ekonomi över stupets kant, rakt ut i det okända. De räknar kallt med att kunna starta om från början precis som så många gånger förut. Men kan de det utan tillgång till billig olja?

Själv både praktiserar och läser jag på om såväl ätliga vilda växter som om jakt och fiske. Jag räknar inte längre med att kunna behålla det lilla vi byggt upp på de fem år vi försökt lära oss lite om självhushållning. När den stora kaoset kommer och när livsmedelsbutikernas hyllor gapar tomma, kommer även det lilla vi lagrat att konfiskeras av de svältande horder som då invaderar landsbygden i sin jakt på föda.

2 kommentarer:

Berra sa...

Själv funderar jag på att fixa en jordkällare långt bort i skogen.

Farfar sa...

Ingen dum idé. Själv har jag spanat på en ö som har varit bebodd under en orolig period en gång för länge sen.