Leta i den här bloggen

onsdag 14 maj 2014

Den förbjudna frukten

De så kallade fria nyttigheterna utgör basen i vår ekonomi. Ren luft kostar inget eftersom det jobb växterna utför när de binder koldioxid till marken och renar luften vi andas inget kostar, eftersom växternas arbete är gratis. Att tömma en gruva på dess råvaror kostar bara utvinningskostnaden. Att pumpa upp olja är inte samma sak som att skapa olja. Men oljans utvinningskostnad och raffineringskostnad är det enda som tas med i kalkylerna. Att skapa olja är något helt annat. Många försök har gjorts, alger i plaströr är väl den senaste utopin. Så allt prat om pengar och dess värde bottnar i att vi tar de fria nyttigheterna för självklara.

Redan som små får vi oss itutat att vi är den utsedda arten, Guds avbild och så vidare. Vi har blivit utsedda att förvalta Guds skapelse, vår enda hemvist i universum, planeten Jorden. Just en fin avbild och förvaltare vi är i så fall. Adam och Eva blev straffade när de åt av den förbjudna frukten, ett äpple. Men tänk om oljan är den förbjudna frukten? Detta eftersom det är oljan som gör oss till gudar! Utan olja är vi inte mycket effektivare än de apor vi egentligen är skapta som.

Fram till för ett par hundra år sedan var vi totalt tvingade att anpassa oss till den energitillgång som solen årligen försåg oss med. Men numera tas den energirika oljan för lika given som soluppgången. Bilar, traktorer, konstgödsel, flyg, militärmakt, ja i stort sett allt mekaniserat arbete är idag totalt beroende på tillgång till billig olja. Billiga resor till långbortistan avlöser varandra och grannarna sätter upp en undrande min när man talar om att man inte rest utomlands på ett tjugotal år eller så.

Att ett modernt ”bränslesnålt”jetflygplan konsumerar cirka trettiofem liter olja per timma och flygstol, på längre sträckor, inses av få. På kortare sträckor det mångdubbla. Låter kanske inte så mycket, men räkna själva så ska ni finna att dagens självklara flygsemestrar bara kan förekomma så länge den ytterst begränsade oljan fortfarande har ett lågt pris i förhållande till den lön vi får för vårt arbete. Inom lantbruket utför en man idag vad hundra par hästar och då femtio skötare gjorde för bara sextio, sjuttio år sedan.

Nu, så här efter peakoil, börjar detta inses av världen stormakter. Det är bara billig olja som gör vår globala, så kallade ekonomi möjlig. Det är oljan som gör det möjligt att ställa ut pengar, som ju ytterst är en skuldsedel. Men skulder går inte att betala om det inte finns någon energi! Utan oljan blir dagens pengar till en utopi. Vilken är då de styrandes agenda för vår framtid? Jo givetvis, att med USA,s militära medel lägga rabarber på den nu alltmer krympande tillgången till olja! Världens största så kallade ekonomi är fortfarande USA, i alla fall mätt i skuldförslavningsmåttet BNP.

Att knäcka dollarn ingår i planen, eftersom USA,s skulder är utställda i dollar och vem skulle inte vilja göra sig skuldfri genom att kunna krascha sitt betalningsmedel. Världen står där med obrukbara skuldsedlar när USA lagt beslag på den kvarvarande oljan och skapar en ny valuta baserad på detta. I stort sett alla konflikter i vår värld sker i länder som har olja, särskilt nu efter peakoil. Så att kontrollera den andra halvan oljans epok är den ultimata makten.

Hur länge det dröjer innan allt går åt helvete vet väl ingen, men en sak är säker. Det är tur att man är gammal.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det är hemskt farfar ! En liten detalj bara. Det står inte att det var ett äpple .....det står bara att de var en frukt.Konstigt att alla tror att det var ett äpple ? Vi kan väl inte skylla på Gud för att vi beter oss som svin ? Det är som att skylla på knivtillverkaren för alla mord som begås med kniv som var avsedd att skära bröd med ....

Farfar sa...

Vem fan har skyllt på Gud?

Anonym sa...

Du ! Du skrev så här " Just en fin avbild och förvaltare vi är i så fall"Det antyder väl att Gud är en dålig avbild ? Fast det är vi som gör tvärtemot de han sa att vi skulle göra.....

Farfar sa...

Ha, ha din skojare. Slarvigt skrivet av mig, kanske? Men vad gör det i den stora orimligheten:)
/ Farfar

Farfar sa...

Ha, ha din skojare. Slarvigt skrivet av mig, kanske? Men vad gör det i den stora orimligheten:)
/ Farfar

Anonym sa...

Ja ,du farfar det är mycket som är orimligt men som är rimligt.....för övrigt läser jag din blogg med iver !

Farfar sa...

Tack! och hoppas du orkar fortsätta:)