Leta i den här bloggen

fredag 11 april 2014

Ett noll Putin

I dag läser man på Zerohedge:

"Russia is the only country helping Ukraine’s economy with energy supplies that are not paid for," Dmitry Peskov told reporters today in Moscow, commenting on President Vladimir Putin’s letter yesterday to 18 European heads of state. “The letter is a call to immediately review this situation, which is absurd on the one hand and critical on the other.

Said otherwise: PUTIN SAYS EUROPE GAS TRANSIT DEPENDS ON UKRAINE: IFX

Man vet snart inte om man ska skratta eller gråta. Putin har klart nog övertaget hittills. Men vad kommer galningarna i Vita Huset att ta sig för? ... och vad kommer Tyskland att ta sig för?


Den värld vi hittills tagit för given kanske blir helt annorlunda mycket snart.
 

3 kommentarer:

Farfar sa...

Efter femtioelva försök får man äntligen ett inlägg presenterat. Fråga mig inte vad det är som stör, men misstänkta finns....

Janne sa...

Europa kommer förmodligen alltid att vara beroende av råvaror utifrån. Men sätta sig i ryssarnas knä på det sätt som tyskarna har gjort tycker jag är oansvarigt.

Ryssarna har alltid haft tsarer:
Tsar Vladimir
Tsar Dmitri
Tsar Valdimir
Tsar Boris
Tsar Michail
Tsar Konstantin
Tsar Jurij
Tsar Leonid
Tsar Nikita
Tsar Georgij
Tsar Josef
Tsar Vladimir
Tsar Nikolaus II
Tsar Alexander III
Tsar Alexander II
Tsar NikolausI
Tsar Alexander I
Tsar Paul I
Tsar Katarina den stora, oops en kvinna...

Ja ni förstår vad jag är ute efter antar jag.

Har ni inte läst "En anarkists minnen" av Peter Kropotkin rekommenderar jag den varmt.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Peter_Kropotkin

Farfar sa...

Vårt samhälle drivs till åttiofem procent av fossila bränslen. Den ersättning som politikerna pratar om vind, sol och vad det bidrar med nollkommafem procent!!! Vattenkraft och kärnenergi resten. älkommen till verkligheten. Nordsjöolja har drivit Europas ekonomier sedan sjuttiotalet och gör väl så till en fortfarande. Norges olja peakade 2002, Englands i samma veva har jag för mig. USA,s olja peakade 1971. Peak(conventional)oil globalt inträffade 2005. Vilket numera erkänns tom av EIA. Oljesubstituten så som NGL, tjärsand, skifferolja har hittills lyckats skjuta fram de värsta effekterna av detta, men den tillväxt vårt skuldbaserade ekonomiska system behöver har uteblivit.

Det finns gas kvar här på globen men gas är inte olja! Att Tyskland sätter sig i Rysslands knä beror bara på att det inte finns någon bättre gasleverantör i Tysklands närhet.

Det finns många bra föreläsningar på böcker om vår så givna oljas framtid. De bästa tycker jag tycker jag utförs av Collin Champbell här:

https://www.youtube.com/watch?v=lDNMjV6sumQ

och här: https://www.youtube.com/watch?v=iA10_Gi4CiM

eller varför inte Richard Heinberg exempelvis här:

https://www.youtube.com/watch?v=lUsvPiwg6wU

eller Jeff Rubin:

https://www.youtube.com/watch?v=KU14fItHGgc

eller...Alekletts Energy Mix, Cruel Crude, Peakenergi, Our Finite World. Energibloggar som finns på min sida.

En ny värld kommer nu, energibristens, vilket innebär slutet för vårt tillväxt- och skuldberoende slit och släng samhälle.

Ja, jag vet att jag inte direkt svarade på varför inte Europa kommer att kunna upprätthålla sin status som världens nummer två, efter USA, men indirekt.