Leta i den här bloggen

onsdag 20 november 2013

Albert Bartlett

Jag rapporterade för ett tag sedan om Albert Bartletts bortgång. Världen har blivit fattigare, helt klart. Men som tur är finns han att både beskåda och avlyssna på YouTube. Jag hoppas och tror att de flesta av bloggens läsare lyssnat till hans enastående föreläsning om vad exponentiell tillväxt innebär:

http://www.youtube.com/watch?v=umFnrvcS6AQ

Jag tycker att denna klarsynta människa hade en enastående förmåga att vända på våra invanda föreställningar till nya helt förstummande insikter, men det kanske bara är jag som är trögfattad?

Tänk bara på vad detta innebär:

"Tillväxten vid varje dubbleringstid är större än all tidigare historisk tillväxt".

Förtydligande:

Varje gång vår tillväxt innebär en dubblering, av vad som helst som har en årlig procentuell ökning, till exempel att vår oljekonsumtion vid 3 procents årlig tillväxt dubbleras vart 23,dje år, innebär således att vi förbrukar mer olja på dessa sista tjugotre år än vi någonsin gjort under all historisk tid!

Eller om befolkningstillväxten, som för närvarande globalt är 0,7 procent per år. Alltså en dubbleringstid på cirka 100 år. Men det som möjliggör befolkningstillväxten är inget vi vill avstå ifrån precis. Till exempel:

Moderskärlek
Sjukvård
Fred
Lag och Ordning
Vetenskapliga jordbruksmetoder
Olycksförebyggande åtgärder
Ren miljö


Och det som löser  världens befolkningsproblem är inte något en frisk människa föreslår.  Men vad kommer det till slut att finnas för alternativ, utom naturens lösning? Till exempel:

Sjukdomar
Ofred
Mord och våld
Svält
Olyckor
Miljöförstöring...

...är några av de saker som löser ett av mänsklighetens största kommande problem. 
Inga kommentarer: