Leta i den här bloggen

söndag 16 juni 2013

Petro Morsi

Egyptens president Morsi beslutade i går att stänga Syriens ambassad i Kairo och kalla hem sin personal från Damascus.


Samtidigt stödde han USA i att införa en flygförbudszon över Syrien. Vilket ju vid en första blick kan förefalla vara en medmänsklig gärning. De påstådda bevisen för att Syrien använt sig av Sarin mot de påstådda rebellerna skulle då ligga bakom fredspristagare Obamas beslut om att införa detta flygförbud. Den så kallade fria pressen i västvärlden är givetvis med på noterna. Despoten Assad,s makt måste brytas i mänsklighetens namn, amen. Men om man kikar lite under täcket så kan man kanske se lite mer?

Den troliga orsaken är att USA genom både löften och hot lovat Egypten att ta del av den olja som hittats utanför Syriens kust. Egyptens olja peakade för flera sedan, men landet har fram tills i fjol varit självförsörjande på olja och även exporterat en liten del. Men nu räcker inte oljetillgångarna till för export längre. Det är inte lätt att styra ett land i dagens värld utan exportinkomster, vad göra?

Den desperate Morsi vill behålla sin makt i Egypten och den desperate Obama vill behålla USA,s makt i världen genom att skeppa oljan via Medelhavet istället för genom Persiska viken. För utan petro vore dollarn bara en mycket tunn papperslapp.

De så lovprisade och av amerikanerna utlovade mänskliga rättigheterna i de befriade länderna har hittills lyst med sin frånvaro. I Grekland, Libyen, Irak, Afghanistan verkar inte kaoset ha någon gräns och man kan stilla undra vilka som ligger bakom upploppen i Turkiet? Kaos passar mycket väl in i USA,s framtida planer.

Länder i kaos opponerar sig visserligen, men vad att göra mot de starkaste militära makterna i världen. Vapenbröderna England och Frankrike är väl inte hellre kända för att lägga några fingrar emellan när deras ekonomiska intressen står på spel. Olja och gas från Persiskavikenområdet tryggade av den egna militären hägrar, till skillnad från att lita till det Putinstyrda Ryssland. Nu får väl vi i resten av världen hålla andan i väntan på vad Ryssland kan tänkas svara med. I bästa fall ger de upp Västeuropa som en framtida gaskund och vänder sig helt till Asien. Tillväxtekonomiers behov av olja och gas lär inte vara mindre där.

Den så kallade utvecklade delen av jordens befolkning befinner sig snart i ett krig om planetens sista ekonomiskt utvinningsbara resurser. Ingen hinner stanna upp och förblinda sin egoism genom att tänka på de kommande generationerna. Alla våra så kallade ledarna inser i sin makt- och rikedoms-iver inte konsekvenserna av de evigt ökande utsläppen av de fossila bränslenas gifter. Inte heller inser de att äkta rikedom inte kan mätas i pengar.

Inga kommentarer: