Leta i den här bloggen

måndag 18 mars 2013

Löfte eller hot?

Striden om världens sista stora energitillgångar fortsätter. I det stora spelet om världsdominans är detta bara vad man kan förvänta. Utskeppningshamnar vid Medelhavets kust hägrar. Olja är det enda ämne som innehåller tillräckligt med den, än så länge, billiga energi som vårt tillväxtberoende ekonomiska system står och faller med. USA och övriga västvärlden försöker bibehålla världsdominansen genom att säkra tillgången till oljan före BRICS-länderna: Ryssland, Indien, Kina, Brasilien, Sydafrika håller mot, så gott de nu kan. Iran har givetvis, som leverantör till Kina, deras stöd. Rysslands stöd till Iran är väl det enda som hittills förhindrat det tredje, och därmed det sista världskriget, från att bryta ut.

En blick på kartan förklarar de pågående oroligheterna. Kartan och skuldnivåerna i Europa, mest England och Frankrike, förklarar dessa nationers plötsliga omtanke om Syriens utskeppningshamnar, öhh....folk. Att de själva under århundradena varit involverade i avlivningen av miljoner människor i den så kallade tredje världen har plötsligt sopats under mattan. Pipelines till trygga Medelhavsstränder hägrar som i filmen Härifrån till evigheten.

USA ska snart bli den största oljeexportören i välden, får vi höra snart sagt varje dag. Skifferoljan som inte på minsta vis lyckades frälsa Sverige under WW ll ska snart rädda västvärldens darrande ekonomier. Vilka sagor. Förvånande är etablerade politikers tysthet, vad har de blivit lovade eller kanske hotade med?

Inga kommentarer: