Leta i den här bloggen

onsdag 9 maj 2012

Meningen med livet


Finns det en mening med livet? Den frågan har alla människor ställt sig mer än en gång. Det slutgiltiga svaret lär emellertid ligga dolt tills det enda i livet givna sker, att vi dör. Liv och död, allt har en början och ett slut. Detta är inget någon kan påverka, men om man får förmånen att leva länge nog, kan man hinna konstatera vissa självklarheter under mellantiden.

För det första finns det ingen född som valt att få bli född. Vidare finns det inte heller någon som fått förmånen att välja sina föräldrar. Att få välja om man ska födas, var och av vem, har givetvis ett avgörande inflytande på ens liv. Ett liv i överflödets nord eller ett i fattigdomens syd. Det självklart genomförbara i nord är en omöjlighet i syd. Trerättersmiddag i nord mot, i bästa fall, en tallrik ris i syd. Fleråriga, i och för sig skuldbaserade, utbildningar i nord mot knapphändig läskunnighet i syd. Nords självklara rättighet till välbetalda jobb mot syds till svältens gräns körda råvarupriser. På denna orättvisa fördelning av världens rikedom ballanserar sig våra livs förutsättningar.

Men är meningen med våra liv bara att vi ska ackumulera penningens fruktansvärda anspråk, eller är våra livs mening ett test inför en kommande resa in i nästa liv? Är Jorden en utsållningsmaskin?Om så är fallet kommer nog vi i nord önskat att vi betett oss mer som de hinduer vi idag anser är fattiga. Trots min egen närmast ateistiska inställning tror jag i så fall inte att dagens girighet kommer att premieras vid en kommande utsållning bland tilltänkta himlafarare.

Saliga äro de saktmodiga ty de skola besitta Jorden, lär Jesus visst ha sagt. De som ska kickas ut är då den lilla klick, utsända av Satan själv, som genom eskalerade våld styr världen. Bank of International Settlesment, Cousil of foreign relations makt ska brytas och vad kan vara felet med det. Det kan väl istället inte ske snart nog.

Inga kommentarer: