Leta i den här bloggen

måndag 26 mars 2012

Tid

Tid

Vår tid, som alla tar för given, baserar sig på att planeten Jorden har en cirkulär bana runt vår livgivande stjärna och denna rörelse har något snille delat in delar som vi kallar år, månader, veckor, dagar, timmar, minuter, sekunder. Denna cirkulation gör att agendorna klottras fulla av att göra saker.

-Får se nu, tisdag klockan tjugoettochtrettiotre, kan jag komma då, eller har jag nåt annat inplanerat? Öhhh, visst fan, det är då jag ska klappa katten.

Vår planets cirkulära bana styr våra liv. Helt klart. Så fort solen går upp, oftast tidigare, pinnar de flesta av oss iväg till våra arbeten för att försöka åstadkomma värde i skulderna. Barnen till dagis, förskola, skola, gråtande eller sjuka, skit samma. Vidare i ibland ändlösa köer till nått arbete som växellådsmontör, reklambladsdesigner, landstingsdirektörspsykopatexploatör eller nåt annat i en riktig värld utopiskt. Ett ekorrhjul med stämpelklockan som kontrollant. Resonemanget måste låta: Skit samma, huvudsaken att det ger pengar, desto mer, desto fortare, desto bättre.

Jag såg ett program på teve, tittar dock väldigt sällan, om ett folk av koskötare i södra delen av Sahara. Ett av världens fattigaste folk, fick vi veta. Fattiga på vadå? Jo pengar. Men hur värderar vi våra liv? Hur kan någon som har en arbetstid på två timmar per dag, omges av barn, barnbarn, släkt och vänner, vara fattig?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag såg för länge sedan ett program där en tysk antropolog berättade om en händelse han råkade ut för i en liten by i Afrika.

Han satt och såg på en äldre kvinna som uträttade hushållsbestyr. Efter ett tag så blev han irriterad, han var ju tysk och rationell på det västerländska sättet.

Han såg hur kvinnan uträttade alla bestyr på ett enligt honom fullständigt ologiskt och tidsödande sätt. Han sa då till henne hur hon genom att planera lite mer skulle kunna göra detta på ett betydligt effektivare och snabbare sätt.

Hon frågade då honom vad för mening det skulle vara med det varvid han svarade att då skulle hon "spara en massa tid".
Först så tittade hon lite oförstående på honom men sedan så brast hon ut i gapskratt för att till sist tala om för honom att:

-- Lille vän, nu är du allt lite dum. Du måste väl förstå att TID, det är inte något som går att SPARA.

Antropologen sa att de orden var något av det viktigaste han hört i hela sitt liv.

superzeke (Janne)

Farfar sa...

Ha, ha. Vi har olika värderingar i livet! Men det är inte helt riktigt att säga som hon gjorde i vår nuvarande värld. Däremot har hon rätt i en ärlig värld. Ska skriva lite om det senare.

Farfar sa...

I dagens samhälle är den verkliga måttstocken för tid pengar. Den tid det tar att utföra ett i pengar värderat arbete går att lagra i pengar. Tid mätt i minuter och sekunder går däremot givetvis inte att lagra. Men i vårt samhälle där allt, nåja nästan allt, mäts i pengar blir tid mer och mer värdefullt. Vi kunde ju tjänat pengar i stället för att sova till exempel.