Leta i den här bloggen

torsdag 23 februari 2012

Början på nått nytt

 
Början på nått nytt?

Vi människor har under hela vår historia varit vana vid att bara kunna ösa ur en hittills aldrig sinande rik natur. Metaller, olja, kol, rent vatten, oceaner fulla av fisk, milsvida skogar. Kraven på framtiden har alltid ökat. I dag ställs till och med våra pengar ut så. Som tomma krediter av bankerna. Som små lådor som ska fylla med något värdefullt. De kan ställas ut under förvissningen att framtidens resurser alltid har funnits för utgöra motvärdet till dagens, vad vi kallar pengar. Krediternas ränta medför dessutom att penningsystemet måste växa i en evigt ökande spiral mot det stup som väntar vid detta givna lagers slut. Ett stup som nu enkelt kan anas. Vi måste ändra detta system och sprida insikten om dess inbyggda omöjlighet.

Hur skulle då ett penningsystem se ut i en framtida betydligt enklare värld. Motvärde saknas på grund av brist på råvaror. Går det ens att använda det vi idag kallar pengar i denna krympande värld. Pengar är från början tänkta att underlätta vid byteshandel. Man ska inte behöva byta en ko mot en flock höns och sedan tvingas byta hönsen mot en ost. Det är inte säkert att man vill dela kon i mindre delar. Kor mjölkar dåligt då.

Nej, framtidens pengar kan bara vara baserade på verkliga produkter, redan skapade. De kan bara baseras antingen på väl utförda arbeten, tjänster, uppgrävda råvaror, eller något annat attraktivt brukbart. Mycket enkelt, värdet måste skapas först, bytesmedlet sedan och mäta detta värde i det som ska utgöra pengar. Detta innebär slutet på den globala värld där allehanda skräp måste tillverkas och säljas bara för att hålla en fullständigt sjuk ekonomi igång.

En fisk kan bytas mot att dess tilltänkta köpare får gräva ut säljarens grönsaksland den stund som säljaren tycker motsvarar den tid han fick lägga på infångandet av fisken. Samtidigt kan priset på fisken bestämmas av hur hungrig köparen är. Priset är förhandlingsfråga mellan säljare och köpare. Bara så kan en ärlig ekonomi byggas. En sådan ekonomi innebär att inga parasiter kan tjäna på att vara mellanhand och parasitera på andras arbete. Idag döljs parasitens fula tryne bakom medlöpande lismande politiker och penningsystemet hålls igång av de lagrade fossila energikällor som nu börjar tryta.

Framtidens pengar måste baseras på de verkliga värden som bara brukbara produkter kan ha. Frågan som uppkommer är då vad som ska utgöra framtidens pengar. Hur ska man byta attraktiva produkter? Troligen med hjälp av något som förr varit bestående, skuldfritt och nästan oförstörbart, nämligen mynt. Lokalt utgivna mynt är den enda bestående skuldfria valutan.

2 kommentarer:

HCA sa...

Hmm... Kommer vi från behovet av att låna om vi återgår till mynt? Det var ju där allting började gå helt snett.. Kan vi häva människans löjliga behov av att hävda sig, ha hög social status och genom sin högre samhällsställning få utlopp för någon snuskig ego-känsla av att vara bättre än andra, "the little people" som en (ö)känd svensk hasplade ur sig..
Kunskap slår teoretiker. Hantverkare är mycket mer värdefulla i "min" värld än den mest förmögne parasit med flaschigt bankkontor i Manhattan..
Jag byter mer än gärna tjänster mot tjänster, tjänster mot varor eller varor mot varor.
Jag kan snickra, men är löjligt dålig på att odla. Du kan odla, men inte snickra (eller har inte tid).
Vi byter min tid mot dina grödor, enligt en bestämd "tariff" som har viss "böjlighet".
Om vi inte har en "lägsta-nivå" så kommer det ändå till slut resultera i att några utnyttjas och några utnyttjar.. Man kan bli rik ändå, genom att odla mer eller snickra mer. Mer tid man byter bort, mer får man tillbaka.

Vi kommer snart bli tvingade till denna typen av samhälle, för nuvarande system brakar ihop fullständigt inom relativ kort tid.
De som mentalt har släppt kraven på alla grejer som iPads och att det "måste" resas kommer fixa övergången galant. Alla andra kommer få en social chock som de knappast kommer klara av att ta sig ur, och blir lätta offer för de som därefter vill agera ledare och nya tidens slavägare...

Farfar sa...

Om man nu behöver valutor, så blir mynt den enda tänkbara. Mynt kan skapas skuldfritt av ett samhälles ledare som bytesmedel och cirkulera i samhället utan att behöva dödas (amorteras) av utgivaren. Men först måste vi tillbaka till ett det samhälle där det inte var så vanligt med pengar. Lån kan man göra utan att skapa pengar. Pengar är en genialisk uppfinning och det är inte pengarnas fel att samhället ser ut som det gör. Det är att dagens pengar skapas som skuld, som är felet.