Leta i den här bloggen

onsdag 12 juni 2019

Energi, ekonomi och psykopater

Precis som jag trodde så kommer inte USA att låta sin skifferoljeindustri gå åt fanders. Trots åratal av röda siffror, miljarder i skulder, mestadels upplånat på en andrahandsmarknad som blivit förd bakom ljuset. Detta säger här dess vice energiminister Dan Brouillette:

https://www.cnbc.com/2019/06/12/us-deputy-energy-secretary-dan-brouillette-on-us-oil-and-natural-gas.html

USA säger sig vara en av världens största oljeexportörer, men USA är också den största oljeimportören. Obama skrävlade till och med om att USA skulle bli oberoende av oljeimport. USA skulle bli världens största oljeexportör. USA über alles, alltså. Sanningen är att USA importerar lite mindre olja idag än för 10 år sedan, bara 5 miljoner fat per dag, tack vare sin skifferoljeutvinning:

https://www.cnbc.com/2018/06/27/us-oil-exports-boom-to-record-level-surpassing-most-opec-nations.html

I vår värld är olja allt. Olja är pengar. Vårt samhälle står och faller med tillgången på olja. Om man tittar på statistik över lilla Sveriges energiförbrukning så kommer följande siffror fram:

https://www.ekonomifakta.se/fakta/energi/energibalans-i-sverige/energitillforsel/?graph=/1338/all/all/

och global energianvändning:

https://www.google.com/search?q=svensk+energikonsumtion&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjRg6PP5uTiAhUQwqYKHZSIB_4Q_AUIECgB&biw=1432&bih=711#imgrc=k-qC6hxMLGcgKM:

(Jag skriver ut adresserna, inte bilder de kan vara skyddade, sägs det).

Av svensk energiförbrukning kommer cirka en fjärdedel kommer från fossila källor. Men de övriga energislagen är också nästan totalt beroende av olja i form av transporter och service. Vind och sol, som ska ersätta oljan om 11 år, enligt Annie Lööf, finns knappt med i statistiken. Men politiker likt alla psykopater brukar hitta något att skylla på när de blir synade, så jag oroar mig inte för hennes hälsa.

Med ovanstående i minne pågår olika diskussioner angående olika penningsystems förträfflighet. Bara vi inför e-valutor och negativa räntor så är allt löst, menar världens samlade centralbanker. Men pengar är och förblir krav på resurser.

Det saknas inte saker att skriva om i dagens oroliga värld, men ork. Jag har förlorat tron på att kunna påverka och blivit en observatör. Det roar/oroar mig att följa en totalt manipulerad börs, där återköp av egna aktier styr priset på aktierna. I en överskuldsatt värld där mer eller mindre desperata centralbankerna stödköper aktier, trycker ned guld- och silverpriset, styr räntor som det passar dem själva och inte dem som påstås styra landet. Att följa Deutsche Bank,s dödskamp där "någon" ser till den håller näsan ovanför vattenlinjen, med hjälp av nytryckta pengar. Vad hoppas de på, troligen en ny valuta, men vad hjälper det. Skuldpengar kan aldrig bli annat än ett anspråk på framtida resurser, till skillnad från guld och silver. Ett skuldbaserat system måste växa med räntan eller kollapsa och varför de aldrig lär sig beror på att alla ekonomer är psykopater.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Evolution

https://external-preview.redd.it/cQA3cnJfya2YYkO66QmT1_vT4SEh9jSDSryC5s10BHY.jpg?auto=webp&s=38950560488c97497284f490b4fc548f74b38200

Farfar sa...

Ha,ha. Det är intressant att läsa om sumererna och om hur de skapade människan. Fan vet om inte sägnerna är sanna?

Anonym sa...

On Psychopathy And Power

By Caitlin Johnstone

https://www.lewrockwell.com/2019/11/no_author/on-psychopathy-and-power/

Farfar sa...

Caitlin och jag kan ta varandra i hand. Roligt att läsa att det finns andra som delar ens tankar. Man känner sig lite ensam ibland. Jag ska skriva lite om varför vår värld ser ut som den gör och varför vi inte har en demokrati snart.

Anonym sa...

Ett par länkar till.

Du känner förmodligen en psykopat
https://utforskasinnet.se/du-kanner-formodligen-en-psykopat/


Utnyttjare: mellan narcissism och svaghet
https://utforskasinnet.se/utnyttjare-mellan-narcissism-och-svaghet/