Leta i den här bloggen

måndag 3 juni 2013

IMF om oljan


Dagens Industri är det mest motsägelsefulla medium jag känner till. Rubrikerna säger ena sekunden att aktierna ska upp. Vi är bara i inledningen av en flerårig ”boom” på aktiemarknaden. En ”boom” på aktiemarknaden betyder att mer saker ska produceras, säljas och distribueras. Detta betyder i sin tur att mer av den exergi, som finns låst sedan årmiljoner i form av råolja, måste förbrukas och att dess restprodukter sprids ut i det som ska utgöra vår livsmiljö.

Men nu skriver Dagens Industri, bland alla tillväxtartiklar, att IMF!!! av alla, varnar för att den ytterst ändliga resursen olja inte kommer att kunna möta den framtida efterfrågan:



Lösningen är att priset måste upp, om efterfrågan ska kunna bemötas. Upp med fyrahundra procent! får vi veta. 

Men allt det vi kallar pengar, hur de än skapas, baserar sig på ett förmodat värde den dag de ska bytas mot något reellt värde. Detta värde kan bara skapas om det finns tillgång till den energi och de råvaror som behövs för bedriva en produktion, försäljning och distribution. Så har våra pengar fungerat i tusentals år och vår framtid har tagits för given av i stort sett alla. Men någonstans på vägen mellan idag och tills dess att denna brist på olja uppenbaras för den stora allmänheten och för dess tillväxtprofeter till ledare kommer denna insikt att betyda västvärldens undergång, så som vi idag känner den.

Detta faktum behöver nu inte betyda mänsklighetens undergång. Det betyder däremot att vår värld kommer att förändras till något där egenskaper som den girighet och egoism som driver dagens samhälle inte kan existera.

Men i nästa rubrik är allt givetvis som vanligt igen. Tillväxt, tillväxt, tillväxt.....