Leta i den här bloggen

onsdag 7 mars 2012

Sysselsättning

Varför är vi sysselsatta?

Vi hör hela tiden prat om vår sysselsättning. Tidningar, teve, radio rabblar statistik om sysselsättningen. Tydligen är sysselsättning en brist hos många människor. Detta trots att vi var 4 642 000 sysselsatta i Sverige den sista December 2011. Många det och ändå är det en brist på sysselsättning. I alla fall om man ska tro våra kära politiker.

Är det någon frisk människa som har ett behov av att sysselsättas? Jag har i alla fall tillräckligt med fantasi för att kunna sysselsätta mig själv alla dagar i veckan. Hela dagarna utan vidare och jag skulle kunna hålla på ännu mer om inte frugan skriker: Nu får du allt komma och lägga dig! Men det måste finnas väldigt många andra i vårt land som har en dålig fantasi.

Om vi går tillbaka 100, 200, 300, 500, 1000............100000 år i tiden då. Hur många var det då som måste sysselsättas. Tja, det fanns väl alltid några otröstliga barn med tandvärk, eller någon annan slags krämpa, även på den tiden. De behövde säkert sysselsättas för glömma sin åkomma. Men jag tror inte det var så särskilt många till. De flesta visste inte att det ordet fanns. De var tvungna att skaffa mat, kläder, valla grisar, passa småsyskon, mjölka kor och getter. Men sysselsättas? Nä, alla hade säkerligen en uppgift och en meningsfull sådan i de flesta fall.

Varför måste vi då sysselsättas nuförtiden? Vi har ju, än så länge, gratis energi till vårt förfogande. Gratis? Inte riktigt men nästan. En liter olja, som kostar 15 spänn, räcker till för att putta en modern bil en tjugo kilometer lång sträcka och dessutom värma upp den under tiden. Försök övertala någon till att putta bilen den sträckan för 15 kronor. Så varför ligger vi då inte bara och latar oss? Vi kunde ju lika gärna ligga i solen och gotta oss hela dagarna. Inte göra mer än det vi behagar och det fantasin orkar komma på. Sitta i båten och peta näsan medan flötet guppar. Eller finns det någon som går frivilligt till sitt sysselsättningsställe klockan fem en molnfri morgon i Juni? Löven har ännu inte börjat rassla av solens strålar. Småfåglarna kvittrar fria som.....fåglar i trädkronorna. Abborrarnas stjärtfenor slår mot vattenytan när de jagar silen i vassarna. Nä. jag har svårt att tro att någon enda av oss behöver sysselsättas. Inte för sysselsättningens egen skull.

Men svaret då? Jo, vi måste sysselsättas för att skapa ett värde i våra bytesmedel. Vi måste sysselsättas med vad slags meningslöst arbete som helst, för att kunna skaffa oss våra bytesmedel och bli lurade att konsumera upp dem på någon meninglös pryl på vår övriga tid. Vi har blivit pålurade ett penningsystem som tack vare sin ränta måste växa och dess konstruktörer har baserat det på att de ur planetens inre uppgrävda råvarorna aldrig kommer att ta slut. Vi ska sysselsättas med att sätta samman dessa råvaror till ett värde i skulderna och för att dess ränta ska kunna transporteras till skuldernas utställare. Vi ska hållas i skuldens slaveri och genom lagar skapade av våra till skuldernas utställare medlöpande politiker tvingas till sysselsättning.

Men dessa våra skulders utställare har, vad jag vet, ingen lösning på vad vi ska göra nu när planetens råvaror börjar sina och vad kommer då värdet i deras skulder att bli?

3 kommentarer:

Peter Madison sa...

Arbete i ett kapitalistiskt samhälle är utformat efter kapitalets behov av att kunna suga ut så mycket mervärde ur arbetet som möjligt. Det är utformat för att de som äger produktionen ska kunna tillskansa sig så mycket som möjligt av det arbetarna producerar.

Kommunismen är död och och fungerade aldrig även om att aldrig praktiserades någon riktig kommunism på riktigt. Kapitalismen kommer gå samma öde till mötes när detta system tar död på sig själv.

Vilken -ism som kommer efter vet jag inte. Det enda jag vet är att den måste vara resursbaserad, rättvis och jämlik. Det finns liksom inget annat alternativ, som jag ser det. Alternativet är utrotning av människan, och det verkar ju...ehum...en aning kontraproduktivt.

Farfar sa...

Frågan uppstår oxå, vad är det vi håller på med?

Peter Madison sa...

Den frågan ställer jag mig varje morgon...