Leta i den här bloggen

måndag 9 oktober 2017

Behövs det ett pris i bedrägeri?

Nobelpriset var från början tänkt att utdelas i vetenskaperna fysik, kemi, medicin, litteratur och fredsarbete. Sedan kom någon (gissa vilka) på att det vore inte så dumt med ett ekonomipris också, eftersom ”vanligt” folk ändå inte begriper sig hur lurade de blir. Alltså instiftades det så kallade ekonomipriset av Riksbanken 1969.

Vad hade då Alfred själv att säga om ekonomipriset kan man undra? Jag skulle inte tro att en uppfinnare på hans nivå inte hade någonting till övers för den parasitvetenskap som kallas ekonomi, men vad jag tycker kan ju bara bli en gissning. Men vad tycker då Alfreds nutida anhöriga? Ja, enligt ett uttalande av Peter Nobel så:

Utdrag av uttalandet:

"För det första är det ett vilseledande intrång i begreppet Nobelpris och vad det står för. För det andra har ekonomipriset ensidigt belönat västerländsk ekonomisk forskning och teoribildning", skriver han i debattinlägget.
Han poängterar att Alfred Nobels testamente inte var "något hugskott", utan genomtänkt. "Uttalanden i hans brev tyder på att han ogillade ekonomer", skriver Peter Nobel.
För Nobelfamiljen var det omöjligt att motsätta sig ett ekonomipris men blev lovade att priset i alla officiella handlingar och uttalanden skulle hållas skilt från Nobelprisen genom att benämnas ”pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne”.Det allra värsta tror jag är att Nobel menade att hans pris skulle komma dem tillgodo som gjort mest för mänskligheten och inte bara västvärlden.

Peter Nobel igen:
Gällande ekonomipristagare anser Alfred Nobels ättling att något "ändå" måste vara fel. Samtliga ekonomipris utom två har nämligen tilldelats västerländska ekonomer vars forskning och slutsatser har inriktats på västvärldens skeenden.
"Jag kan tänka mig Alfred Nobels sarkasmer om han fått höra talas om sådana pristagare. Han ville ju att hans priser skulle tillfalla dem som gjort mänskligheten den största nytta, hela mänskligheten", skriver han.2 kommentarer:

Helena Palena sa...

Tack för bra info! Ekonomi är ingen vetenskap. Tror A Nobel vrider sig i sin grav. Allt handlar om väst. Bäst för mänskligheten! Jo man tackar!

Farfar sa...

Roligt att det finns fler än jag som reagerar för hur finansoligarkerna styr och ställer. Tyvärr är vi alldeles för få.