Leta i den här bloggen

söndag 17 september 2017

Saker från långtbortistan

Jag har skrivit liknande inlägg som nedan förut och man kanske skulle lägga ned. Men man blir bara så frustrerad av att de flesta inte verkar bry sig eller fattar vad som är på gång. Så kanske, kanske man kan få någon enda att dra upp huvudet ur sanden, som i sin tur har gåvan att väcka andra, innan allt är för sent.

Vårt samhällets konstruktörer har med demokratin som täckmantel och girigheten som baktanke sett till att det vi kallar pengar skapas som skulder med framtidens resurser som motvärde. De har därför instiftat bankerna som knutpunkter och avtappningskranar för att kunna inkassera värdet av det arbete samhällets skuldtagare måste utföra för att kunna få tag i de pengar som krävs för att kunna betala sina skulder. Men att betala skulder är bara en del av vad vi använder pengar till.

För att få tag i alla de ting, som kan räknas som livsuppehållande, från tak över huvudet, kläder, utbildning, till mat på bordet måste vi alla sätta oss i skuld och därefter jaga pengarna. Borta är den tid då dessa saker tillverkades vid hemmanet eller kunde införskaffas med hjälp av bytesaffärer. Idag ska helst allt vi behöver för vår existens komma från andra sidan jordklotet, så att tappningskranarna kan tömmas på ett så stort antal ställen som möjligt. Den så kallade kapitalkostnaden ska således vara dold och helst större än produktionskostnaden för de varor vi måste ha.

Så långt har girigheten regerat i symbios med kalkylerna. Men det moderna, globala samhället kräver energi av andra slag än bogträ och över hackor och spadar krökta ryggar. Det kräver energi i form av billiga fossila bränslen för att kunna understödja alla de maskiner och transporter som krävs. Det är skillnad på energiåtgång att transportera tomater från trädgårdslandet till köket och på transporten från Kanarieörana med flyg. Detta drivs av olja likväl som att ta sig till ICA-Maxi i stan. Utan billig olja stannar detta. Oljan är visserligen inte på långa vägar slut, men den billiga delen har passerat sitt utvinningsmaximum och oavsett naiva politikers löften om de fossila bränslenas substitut finns det ingen trovärdig, inte vad jag har sett.

Denna billiga oljan har redan börjat tryta och har delvis ersatts med skifferolja och flytande gas. Dessa energikällor är mycket dyrare att göra tillgängliga för konsumtion. Gasen måste komprimeras och skifferoljan måste pressas fram med hjälp av vattentryck och skumma kemikalier. Det globala samhället har därmed passerat sitt bäst före datum. Dess konstruktörer glömde i sin girighet bort att systemet, tack vare räntan, växer exponentiellt. Universums starkaste kraft, den exponentiella tillväxten, kommer att slita samhället i stycken. De flesta av systemets konstruktörer verkar dock inte veta om denna krafts existens. Dagens globala BNP som var tänkt att växa med tre procent från dagens 4400 miljarder ger en långt större räntesumma än femtiotalets treprocentiga årliga tillväxt beräknad på dåtidens BNP på 36 miljarder.


Inga kommentarer: