Leta i den här bloggen

söndag 12 februari 2017

Idévärlden

Idévärlden har inget att diskutera

I kväll visades ett program i SVT som rättfärdigar krav från folket att den statliga televisionen ska sända program som handlar om vårt kapitalistiska system fungerar. En tänkande talkshow med Erik Schûldt, påstås det. Den som ställde kritik om kapitalismen var Kajsa Ekis Ekman och de gäster som skulle bemöta den var Mattias Svensson och Johanna Möllerström.

Tänk att tre, för de flesta medborgarna i vårt land helt okända människor, får diskutera en av de största frågorna vi har. Kajsa tog flera gånger upp den stora ojämlikhet som kapitalismen skapar. Helt riktigt påstod hon att det bara är de med ett överskott i sina finanser, som kan ägna sig åt investeringar och på så vis bli rikare och rikare. Hon hängde mest upp sig på denna inbyggda konstruktion i kapitalismen vilket då skapar de löneorättvisor vi ser runt oss. Makten och rikedomen koncentreras i systemets slutskede till ett fåtal som idag består av åtta personer, sa hon.

Den för mig helt okände författaren Mattias Svensson, tyckte att kapitalismen skapar frihet att välja och var att föredra framför Sovjetunionens diktatur, vad nu det hade med kapitalismens problem att göra. Den av handelshögskolan nyutbildade nationalekonomen Johanna Möllerström fick avlägga examensprovet i teverutan och försvara kapitalismen under det att programledaren, hela tiden hon pratade, positivt nickade stödjande.

Jaha, och vad kom de då fram till. Ingen av dem tog upp räntans krav på evig tillväxt. Ingen tog hur banker fungerar. Ingen ens nämnde att en på vartannat följande ökning av precis vad som helst är exponentiell, vilket jag ser som det mest olösliga problemet vi står inför. Kajsa nämnde husbubblan och lite om det skuldberg vi har. Detta förtegs av de andra tre. Kajsa tog även upp det krav på resurser som skuldsystemet ställer, men detta viftades bort helt av de andra tre. Kajsa pratade mest om de löneorättvisor som kapitalismen skapar, så det där om resurser var nog inte så allvarligt menat.

Men givetvis hade det före programmet gjorts upp om vad som fick pratas om. Ett sådant program hade aldrig fått sändas på bästa tid en söndagskväll, då vårt skuldsatta folk ska förbereda sig inför en ny strävsam vecka vid det löpande bandet. Upp i ottan, iväg med halvsjuka ungar till ett nedsmittat dagis fullt av pedofiler. Hunden slängas in på kenneln. Gubben till sin och frun till sin inkomstskälla. Allt för att få kunna tag i de pengar som krävs för kunna behålla sin fullkomliga lyckan med det vita köket. Så att de kan fortsätta sköta avbetalningen på bilar, lägenheter, bilar, båtar, resor...... och fan vet allt. På vilka kapitalistiska villkor som helst.

11 kommentarer:

Maria Sandelin sa...

Johanna Möllerström är inte en nyutbildad nationalekonom från Handelshögskolan utan professor vid Humboldt-universitetet i Berlin med ett gediget cv.

Anonym sa...

Har inte kollat på programmet - är rädd för att gå igång igen - gick igång bara av det du skrev (bra skrivet) - hur fan skulle det bli om jag såg programmet! :)

Det är en fullständigt absurd värld vi lever i! Det måste vara lika frustrerande för dig som för mig att se hur folk väljer att minimera det egna tänkandet så mycket det bara går.

Farfar sa...

Om så är, borde hon veta att vi inte kan ha ett penningsystem som måste växa exponentiellt! Om du betvivlar så kan ju både du och Johanna lyssna på t ex Steve Keen professor i ekonomi här:

https://www.youtube.com/watch?v=KIaXVntqlUE

eller Michael Hudson professor i ekonomi här:

https://www.youtube.com/watch?v=ywPXXrbZIdM

eller varför inte Thomas Grecco professor i kemi här:

https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_H._Greco,_Jr.

https://www.youtube.com/watch?v=5OqhffEeHIE

Så om jag vore Johanna skulle jag ta mig in i hur saker och ting fungerar i verkligheten. Sen skulle jag byta karriär till en inom ett riktigt yrke. Skomakare, sömmerska, smed, jägare, fiskare, eller vad som helst som har med verkligheten att göra och inte någon dj**la pseudovetenskap som ekonomi. Pengarnas tid är nämligen snart förbi.

Anonym sa...

Maria Sandelin

Nationalekonomi är ingen vetenskap. Det är en social vetenskap som fått hybris av att leka naturvetenskap och i reduktionistisk anda kapat de delar av verkligheten som inte stämmer överens med modellen. Det finns ett fåtal nationalekonomer, såsom t.ex, Steve Keen, Michael Hudson, Richard Werner som vet om att det finns skulder, banker och pengar- de andra har skalat bort dem ifrån sina modeller. De andra nationalekonomerna är instängda i sin världsfrånvända värld där det måste vara fel på verkligheten om inte verkligen säger emot modellen. Låtsasnobelpristagaren Krugman käftade t.ex med Steve Keen då Krugman påstod att banker bara är intermediär och förmedlar pengar och man därför kunde skita i att banker, skulder och pengar existerar då ens tillgång är en annans skuld. Bank of England visar i sin skrift hur pengar skapas att Krugamn inte har en susning om vad han skriver.

Steve Keen och Michael Hudson var två av tolv ekonomer i HELA världen som förutsåg finanskrisen 2008 enligt en undersökning av ett Holländsk universitet. Resten av kvacksalverigänget nationalekonomer hade inte en susning. Inte heller har de något närminne då ingen av dem har tillstymmelse till självrannsakan eller analys av det egna oförståndet. Nationalekonomi måste vara den enda "vetenskapen" där demens är en förutsättning för "forskandet" - det är av yttersta vikt att de glömmer allt vad historien och empirin påvisar - det kan ju kullkasta modellen om man bryr sig om att kolla verkligheten!

Steve Keen har sagt att alla nationalekonomer borde begå harakiri (inklusive han själv)och lämna över till riktiga naturvetare. Jag rekommenderar dig att läsa hans bok "Debunking economics" (om inte annat för att se vilken efterbliven matematik som nationalekonomer bladdrar sig med). Michael Hudsons bok "Junk economics" är också att rekommendera.

Så att Johanna Möllerström skulle ha "gediget" cv är skämt av första graden - men skämtet funkar säkert klockrent bland dementa nationalekonomer.

Farfar sa...

Bra skrivet själv Mikael! Jag råkade blanda ihop dina kommentarer bara:) För min del får du gärna gå igång igen, du behövs verkligen!

Men det är för djävligt att höra så kallade nationalekonomer myndigt sitta och försvara det system som snart kommer att orsaka att den bas vi lever av kollapsar. Man kanske inte ska vara så "högt" utbildad som nationalekonomerna påstår sig vara, för att se genom deras pyramidspel?

Farfar sa...

När man sitter en stund och tänker lite till så blir så djävla förbannad på sådana som den så kallade professorn Johanna Möllerström och hennes likar. Man blir så besviken på samhället att stora pengar har satsats på att utbilda sådana som inte har förmåga att tänka självständigt. De vågar inte ha åsikter trots att de måste förstå att vårt penningsystem är helt uppåt väggarna. Jag menar, inte ens en tredjeklassare skulle gå på pratet om den eviga tillväxten. Vår planet har begränsade resurser, men det verkar inte nationalekonomer ha någon insikt om!

Anonym sa...

Nä, tyvärr är det väl meningen med hela inbillningsväsendet - att få folk att tänka "rätt" och inte tänka fritt - helst inte tänka alls.

Japp, förbannad blir man!

Anonym sa...

Om vi ska vara ärliga så är Kajsas beskrivning av verkligheten: fantasier, bluff eller okunnighet. Eller en kombination. Självklart måste det bemötas med fakta om hur verkligheten fungerar. Ska man diskutera vad som kan förbättras i marknadsekonomier så behövs ofta några poäng i ekonomisk historia, statskunskap och nationalekonomi. Så att samtalet kan handla om verkligheten.
Det som hände i den här diskussionen var att Kajsa blev totalsågad med fakta. Ett välkomnande till verkligheten.

Farfar sa...

Om man har några poäng i historia, så är det inte svårt att se att alla imperier har kollapsat på grund av att de nått sitt skuldmaximum. Därefter behövs det inga poäng för att inse att det är kapitalismen, som genom skuldernas krav på ränta, kräver att vi omvandlar planetens resurser till pengar i exponentiell hastighet. Det behövs inte heller några poäng för att inse att vi inte har, vare sig kunskap eller teknik att omvandla vårt avfall till nya resurser. Eftersom vår planet är begränsad behövs det efter detta konstaterande inte överhuvudtaget några poäng för att inse att den västerländska civilisationen är på väg mot sin ättestupan.

Men i ekonomernas värld finns det inga gränser, där gäller att: bara vi pengar så har vi råd att rena våra utsläpp, utvinna obegränsat med olja, flyga till Sirius, osv....

Om ekonomer skulle KUNNAT förstå fysik, biologi, kemi, matematik så skulle det ekonomiska yrkesvalet aldrig funnits. Då skulle de fria fantasier som regerade i alkemisternas och fortfarande styr ekonomernas värld, förvandlas till grus i deras tankeverksamhet.

Man skulle som slutpunkt kunna konstatera att nationalekonomer bara finns till för att det kapitalistiska samhällssystemet ska försöka rättfärdiga den rovdrift på vår resursbas som industrisamhället orsakar. Man behöver inga poäng för att konstatera detta heller, däremot ett visst mått av sunt förnuft.

Anonym sa...

Great Political And Social Leaders Always Call Out The Bankers
http://www.activistpost.com/2017/02/great-political-social-leaders-always-call-bankers.html

Farfar sa...

Här förklarar Kajsa Ekis Ekman i ett så kallat TED-talk vad hon ser på kapitalismen:

https://www.youtube.com/watch?v=iq5lX-j6Prg