Leta i den här bloggen

söndag 18 december 2016

Tjärsand

Med tanke på de inlägg om vår kära olja jag gjort de senaste dagarna så hittade jag en artikel av Kurt Kobb om en tänkbar anledningen till att Saudiarabien vägrade dra ned på sin utvinning häromåret. Denna vägran resulterade i att världsmarknadspriset på på råolja sjönk som en sten. Från över hundra dollar per fat till lite över trettio och raffinaderiernas begränsade lager är nu överfulla med svarta guldet. Kina har tydligen lagrat upp med över två års konsumtion på uttjänta tankfartyg och i bergrum.


Denna artikel ledde då till denna skrift om en ny patenterad teknik för utvinning av olja i tjärsand:


Vilket i sin tur ledde till patentinnehavaren:


Jaha, vad ska man då tro om detta. Det finns oerhörda mängder tjärsand i främst Venezuela och Kanada. Den nuvarande utvinningen är mycket smutsig och påverkar miljön i utvinningsområdet mycket starkt. Det går åt mycket energi i den nuvarande utvinningsprocessen. Detta för att dels värma marken där oljan finns och i själv raffineringen av tjärsanden. Ett fat av fem, cirka.

Den nya tekniken påstås vara mycket effektivare, göra av med mindre energi och rena sanden till nittionio procent från oljan. Sanden kan sedan antingen säljas eller läggas tillbaka i schaktet igen. Det hela låter ju lysande. Eller hur?

Men kan det vara sant då, eller är detta bara något som någon piraya liknande Sid Fernwilter kommit på? Tja, det lär ju inte vara lättare att utvinna tjäsanden nu. Det lär gå lika mycket energi för att värma den. I alla fall efter vad jag kan förstå. Det är väl dessutom skumt att man inte får se den revolutionerande processen mer i detalj, den påstås ju vara patenterad?

Om denna teknik nu är så bra, vad gör då USA vid Persiska Viken? De kan ju skrota sina militärbaser. Varför matar de ISIS och linande organissationer med vapen och förnödenheter? Varför bombar de Ryska fältsjukhus, nödhjälpstransporter, tvingar både sina egen och Västeuropas lydmedia att skriva fejkade artiklar om Ryssland, osv, osv.... Och om nu detta skulle vara början på en oljeutvinnings-revolution varför köper inte Saudierna aktier själva i företaget? Nån djävla krona har de väl kvar? Eller?


Jag tycker hela MCW Energy Group luktar piraya lång väg.

2 kommentarer:

Berra sa...

Det luktar verkligen skumt. Någon slags odör som är svårt att sätta fingret på..

Nu ett tips. "Rysslands återkomst" går på kunskapskanalen.. Du kanske sett den dokumentären om inte se den..

Gott nytt år

Farfar sa...

Jag såg den för lite sen. Den var för att sändas på SVT förhållandevis opartisk, utom när det gällde Krim och Ukraina.

Gott Nytt År på både dig och alla andra!