Leta i den här bloggen

torsdag 6 november 2014

Tomas Greco

”iblandekonomi” kallar sig någon med en blogg som kommenterade på mitt förra inlägg. Jag läste lite på hans blogg och man starkt fråga sig vilka han företräder. Men istället för att svara på hans kommentar, tycker jag att han ska lyssna på vad Tomas Greco säger om dagens penningsystem och vad som måste ersätta detta sinnessjuka pyramidspel. Jag tycker Tomas jämförelse med cancer är särskilt träffande. Lyssna nu väldigt noga på denna kloka människa och man skulle ju vilja hoppas på att hans optimism om framtiden blir vad som gäller. Men då gäller att fler än dagens samhällsmedborgare vaknar och inser vart vi är på väg:



Tänk om girigheten, maktbegäret, och enfalden kunde ta en paus på några år.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har lyssnat, och han har vissa poänger, men verkar inte har förstått vad ekonomisk tillväxt är, eller hur räntor och pengar hänger ihop.

BNP:
Tillväxt, angiven som ökning av BNP, är inte en siffra som kräver en viss mängd naturresurser eller som på något annat sätt har en direkt koppling till fysisk verklighet.

BNP mäts som värde. Detta värde är något som människor hittar på, inte något fast materiellt. Det finns därför inte någon fysisk gräns för hur högt värde människor kan hitta på att något har. Om tillräckligt många bestämmer sig för att en kotte som är skalad halvvägs är värd en miljon kronor så är den det och om den sedan säljs så har den bidragit med en miljon kronor till BNP.

Räntor:
Precis som en säck potatis inte behöver köpas med nya pengar, så behöver inte heller räntor betalas med nyproducerade pengar. Pengar befinner sig i omlopp i samhället och samma 100 kr kan användas för att köpa hur många säckar potatis som helst, eller hur mycket ränta som helst.

Farfar sa...

Vem vill köpa en kotte för en miljon? Om nu någon skulle få för sig att köpa en kotte till det priset, vad har i så fall pengar för värde?

Bankkrediter, som utgör 97 procent av det vi kallar pengar, ska alltid tillbaka till banken och kan därför inte cirkulera hur länge som helst.

Du får nog läsa på lite om hur vårt så kallade penningsystem fungerar:) Jag skulle rekommendera dig att läsa på Lincolns blogg:

http://parasitstopp.wordpress.com/

Om inte detta heller duger så kan ju lyssna på vad Alan Greenspan säger om det vårt samhälles företrädare kallar pengar:

http://www.zerohedge.com/news/2014-11-08/gold-economic-freedom

Anonym sa...


1) Angående kotten och dess värde så är det precis sådana frågor som du ställer som behöver funderas på. Varför är något egentligen värt något över huvud taget, räknat i pengar. Vad är fundamentet? Jag har skrivit lite om det här: http://iblandekonomi.wordpress.com/2013/11/28/pengar/

2) Det finns ingen regel som säger att pengar som skapas måste tillbaka till banken, åtminstone inte i Sverige och inte ännu (just nu finns inga lagstadgade amorteringskrav).

3) Om man vill lära sig om penningsystemet är Lincolns filmer ett bra ställe att börja, bara man är medveten om att han gör vissa politiska förvrängningar.

Jag blir lite förvånad att personer som du sväljer resonemang från ekonomer utan att ifrågasätta hur det hänger ihop. Vi måste sluta att lita blint på ekonomer som ofta har en politisk agenda för sina falska påståenden. Och de är också egentligen ganska enkla att genomskåda, som med BNP och räntor i min kommentar ovan.

Farfar sa...

Det är ingen som har tvingat dig att läsa det jag skriver. Så om det är något du inte förstår så.....

Anonym sa...

Hmmm... det låter som en kapitulation i mina öron, men jag kan ha fel. Det har jag nästan ovan när det gäller amorteringskrav, då det nu beslutats att det ska vara obligatoriskt på nya lån (bara för bostäder tror jag), men de har ju inte trätt i kraft ännu.

Anonym sa...

Om nya pengar och räntor kan man läsa här: http://iblandekonomi.wordpress.com/2014/11/16/tar-pengarna-slut/

Om du inte håller med, peka gärna på svagheterna i resonemanget.

Anonym sa...

Om nya pengar och räntor kan man läsa här: http://iblandekonomi.wordpress.com/2014/11/16/tar-pengarna-slut/

Om du inte håller med, peka gärna på svagheterna i resonemanget.

Farfar sa...

Svagheten är du då:)

Farfar sa...

Om du inte kan förstå det Tomas Greco pratar om så föreslår jag att studerar något annat än vår världs situation vad beträffar: tillväxt, överbefolkning, skuldsättning, miljöförstöring, resursförbrukning, oljeförbränning. Det vill säga det mesta av det som vår ekonomis företrädare tar för givet.

Jag föreslår att du kan ju söker dig till oraklet Cornucopias blogg, han har det rätta svaret på allt.

PS. Jag kanske för säkerhets skull ska påpeka att det sista var ironi.

Anonym sa...

Nu är jag inte så mycket för det där med att lydigt "förstå" sådant som någon dogmatisk försöker köra ner i halsen på mig, utan att ens göra ett försök att få det att hänga ihop. Den sortens resonemang hör hemma i kyrkan och får gärna stanna där för min del.