Leta i den här bloggen

söndag 5 oktober 2014

Skuldbubblans slut

Snart har vi nått slutet på den skuldbubbla vi levt i sedan 1944. Tiden man ska, för evigt kunna leva på avkastningen på utställda fordringar, genom att riskera sitt kapital har nått sitt slut. Derivaten som, i ekonomernas värld i slutänden garanterar denna vinst, ställs snart inför den prövning de inte på minsta vis kan stå emot. Det höga oljepriset kan inte längre upprätthållas och eftersom till och med oljebolag måste redovisa vinst, fortsätta med investeringar och ge avkastning på kapital, så stryps snart de framtida investeringar som genererar den olja vårt samhälle drivs av.

Kärnkraft är en annan energi-hörnpelare i vårt samhälle. Men det är oljan som gör kärnkraften möjlig, såsom jag skrev i ett föregående inlägg. Det går inte ens att avveckla kärnkraften utan tillgång till olja! Hur framtida generationer löser problemet med kärnkraftsavfallet vet inte jag, men det löses inte med någon lokal ekonomi och skuldfria pengar. Ska det lösas, så måste det bli genom statligt utfärdade, skuldbaserade bytesmedel, utfärdade genom dekret och militär makt. Alternativet lär bli mänsklighetens undergång.

Det värsta är att de flesta av våra så kallade industriländer har både kärnkraft och dess avfall. Alla dessa måste således snart regeras genom dekret, undantagslagar, militärdiktatur. Inget annat styrelseskick kan avveckla den kärnkraft vi utvecklat för att kunna erhålla den ”tillväxt” vårt nuvarande samhälle tar för given. Dessutom måste dessa dekret gälla under minst de närmaste seklet (om vi börjar nu) men måste detta fortsätta under hela den mänskliga artens framtid, för att nu inte tala om andra arters framtid!


Jag såg förresten en mycket sevärd film på teve (fy skäms på mig!) om radioaktiva vargar och deras likaledes radioaktiva bytesdjur i Tjernobylområdet, finns på datan här:


Vargarna verkar oberörda, men detta lär inte hjälpa oss människor. Vi har troligen en alldeles för lång uppväxttid och livslängd för att kunna undgå cancer långt före det att vår avkomma har nått det stadium i sin utveckling då de kan lära sin avkomma i hur man överlever. Jag kan givetvis inte bevisa detta med egen forskning, (såsom gammal smed) men jag har läst och tror mig ha förstått det mesta av vad Howard Odum och Staffan Delin skrivit.

Att, vår i periferin styrande klass, politikerna, genom åren har lyckats bibehålla sina väljares (folkets), trovärdighet måste bero på att de näst intill tävlat i att göra politik till något så fruktansvärt tråkigt, att ingen ”vanlig” människa ens orkat lyssna. De väljare, som de säger sig företräda, gör sin plikt och röstar på dem som säger sig företräda just deras intresse. Arbetsslav-Sosse, Kapitalutställare-Moderat, Litar till högre (osynlig) makt-KD, Naivist-Folkpartiet, bonndjävel-Centern, Rättviseprofet-Vänstern, osv...

Inte många av deras väljare orkar engagera sig i vad frågorna i praktiken innebär och en än mindre andel inser eller väljer efter vad det innebär för vår, i slutänden, lilla gemensamma glob. Inte ens partiernas egna företrädare har mycket mer framför ögonen än sin egen glamorisering och om en maktposition skulle visa sig, så lär kapitalets företrädare göra sig påminda! Salin,s fall har jag förträngt, men Juholt fick sig påläst vad som gällde i fallet Libyen!

Lövén har väl drabbats av den senaste föreläsningen och företrädarna åtnjuter numera fördelar som, i deras eget tycke, rättfärdigar deras tigande...

Inga kommentarer: