Leta i den här bloggen

söndag 18 augusti 2013

Till varje pris

Tja, eftersom man vaknat till en ny dag även idag så jag fortsätter väl med mina domedagsprofetior. Det börjar väl bli uppenbart för de flesta att priset för etthundrafemtio års ekonomisk tillväxt ska betalas. Oljans peak, som till trettiotre procent har drivit vårt tillväxtdopade ekonomi passerades 2005. Detta enligt enligt de ledande mest trovärdiga geologerna i världen, Kjell Aleklett och Colin Campbell. Men enligt våra folkvalda är det inte tillväxten som är problemet. Problemet är istället för lite tillväxt. Om vi hade haft dubbelt så hög tillväxt, som idag, så hade vi haft råd att lösa de problem som dagens lilla tillväxt orsakat.

Den ekonomiska tillväxten ska således till varje pris bibehållas och allra helst öka. Hur? Ja det är väl som hittills genom att till varje pris och genom att utnyttja varje teknisk möjlighet till att exploatera all lagrad fossil energi i varje liten vrå på hela planeten, utan urskiljning av smutsighetsgrad eller varje annan påverkan på vare sig djur, natur, människor eller miljö. Utan hänsyn till framtida generationer och deras rätt till existens. Hur de kan se sina barn i ögonen vid frukostbordet är för mig den största gåtan av alla.

Känt är emellertid att förbränningen av dessa fossila bränsledepåer orsakar utsläpp i atmosfären som påverkar planetens avkylningsförmåga. Denna uppvärmning har även andra konsekvenser vilka nu börjar skönjas överallt på planeten. Den allra senaste forskningen om tillväxtsamhällets påverkan på vår värld kommer här och om ni vågar lyssna så var så goda:

Nick Breeze intervjuar här Doktor Natalia Shakhova vid ”The European Geophysical Union” i Wien, 2012.


Vad en ökad metanhydrathalt i atmosfären i praktiken innebär förklaras kortfattat här:


Man kan stilla undra om det är någon mening att man förbereder sig överhuvudtaget?

Inga kommentarer: