Leta i den här bloggen

onsdag 17 oktober 2012

Penningsystemet

Vad de flesta så kallade ekonomer inte förstår är att de statliga budgetarna omöjligen kan balanseras så länge vi har ett penningsystem där bankerna skapar pengar baserade på räntebärande skulder. Detta system innebär en skuldtillväxt agenda. De totala skulderna måste ständigt öka för att skapa de pengar som ska möjliggöra ränteinbetalningarna, vilket åstadkommer en exponentiell tillväxt i antalet skulder. När den privata sektorn slutligen är överskuldsatt, blir regeringen ”lender of last resort”, penningsystemets garant. Misslyckas regeringen i den rollen har vi en sammandragning av penningmängden, med följden av konkurser, arbetslöshet och lågkonjunktur. Om regeringen antar pengatryckarrollen har vi inflationen. Så detta är valet, recession eller inflation, eller för den närmaste tiden lite av varje.

Inget belopp av "kvantitativa lättnader" eller skatt nedskärning eller statliga utgiftsminskningar kommer att ta oss ur detta dilemma. Politiker kanske att kunna försena det lite längre, men inget belopp av politiker skapat kan förhindra den oundvikliga krisen med stort K. Bristen på bytesmedel.

Våra pengar skapas som räntebärande skulder av våra banker och det som upprätthåller deras värde är övertygelsen om att de framtida resurser, som ska skapas deras värde, existerar. Men eftersom pengarna skapas som räntebärande skulder, alltså måste lånas till existens med en till skulden vidhäftad ränta, måste världens resursbas växa exponentiellt. Minsta titt i en mattebok kan övertyga vem som helst om att detta är en fysisk omöjligt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

så sant,
bra att du fortsätter skriva Farfar

Farfar sa...

Jag ska skärpa mig, men det är mycket att stå i. Men eftersom man inte kan påverka så mycket känns det bara riktigt meningsfullt om man får respons av läsarna. Så tack för din kommentar, Käre "Anonym" och fortsätt gärna kommentera. Förändringen måste komma underifrån, de styrande sitter kvar och hoppas på det bästa eller något att skylla på.